Cirkularnost u plavoj ekonomiji

Koncept plave ekonomije obuhvata širok spektar aktivnosti usmjerenih ka održivoj upotrebi i zaštiti morskih i pomorskih resursa u cilju podsticanja ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta i očuvanja životne sredine u obalnim i morskim regionima. Plava ekonomija predstavlja višedimenzionalni pristup iskorištavanju ekonomskih potencijala okeana i mora uz istovremeno očuvanje njihove ekološkog integriteta i promociju održivog razvoja u obalnim regionima. Ova inicijativa odražava posvećenost EU ravnoteži između ekonomskog prosperiteta i ekološke odgovornosti u pomorskom sektoru.

Kako bi se plava ekonomija potpuno integrisala u Evropski zeleni dogovor, Evropska komisija je objavila novu strategiju za održivu plavu ekonomiju koja promoviše održiv, otporan i klimatski neutralan model plave ekonomije zasnovan na dekarbonizaciji, cirkularnosti, očuvanju, prilagođavanju klimi i održivoj proizvodnji hrane. Novi pristup se oslanja na aktivnosti koje će učiniti plavu ekonomiju održivijom i cirkularnijom:

Plava ekonomija doprinosi ublažavanju klimatskih promjena razvojem obnovljive energije na moru, dekarbonizacijom pomorskog transporta i zelenijim lukama.

Ekonomija će postati cikrularnija uspostavljanjem novih standarda za dizajn ribolovačke opreme, reciklažu brodova i demontažu platformi na moru.

Razvoj zelene infrastrukture u obalnim područjima pomoći će očuvanju biodiverziteta i pejzaža, dok će istovremeno koristiti turizmu i ekonomiji.

Povezane aktuelnosti